Utrecht - Springweg 142 (oud adres)0000.0011

 

 Literatuur

 

 1935

- Haefkens, A.B., Gids voor IJsselstein. De Stichtse Kersenstad. IJsselstein (V.V.V. IJsselstein), 1935 [56 blz. ISBN -]. Hierin "Onze Lieve Vrouw van Eiteren": blz. 9, 11, 13 (Aan het kerspel Eiteren werden in 944 goederen geschonken, in 1217 werd Eiteren als 'toen reeds lang bestaand' vermeld. IJsselstein had geen kerk en in 1310 werd de (functie van) de oude kerspelkerk van Eiteren naar IJsselstein overgebracht. De oude kerk te Eiteren bleef als kapel bestaan, nog in 1579 werd het altaar er bediend door een vicaris. "Nog lange jaren nà 1579 had er bij die kapel een jaarlijkse processie plaats, waarbij men gewoon was het beeld 'Onze Lieve Vrouw van Eiteren' om te dragen, hetwelk dan steeds naar bepaalde volgorde door kaarsen der schutters, bouwlieden, cornkopers, vleeschhouwers, vaarlieden, snijders, schoenmakers, wollen- en linnenwevers van IJsselstein, en eindelijk door 'der Lazaruskaars' werd gevolgd. De kans bestaat dat dit beeld, hetwelk zulk een groote rol in het leven van Oud-IJsselstein heeft gespeeld, mettertijd in de IJsselstad zal terugkeeren. Bedoeld beeld berust thans in het St. Andreasgesticht te Utrecht.")

 1982

- "Gevel blijft". In: Utrechts Nieuwsblad, 24-07-1982, blz. 2 (de foto is genomen vanuit de Brandstraat en laat het losgezaagde stuk van de zijgevel aan die straat zien, waaraan nog een deel van de kap hangt.)

- "Zusters bouwen nieuw klooster". In: Utrechts Nieuwsblad, 02-09-1982, blz. 15 (Vandaag is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw achter de oude gevel van het klooster op de Springweg. Er komen appartementen voor 45 valide bejaarde zusters van de Zusters van Liefde uit Tilburg. Het architectenbureau Van den Hout/De Wit zag de eis de gevel te laten staan als een probleem. "In overleg met de aannemer zijn we eruit gekomen. De gekozen oplossing hield in dat de nieuwe elementen werden gebouwd op oude delen van de constructie, die pas later werden verwijderd". De sloop is in november begonnen. Over een jaar moet het geheel klaar zijn)

 1983

- Hout, Rob van den & Willem de Wit, "Beschermd wonen voor gepensioneerde kloosterzusters. Verbouwing en sloop voormalig ziekenhuis". In: Futura, 02-1983, blz. 11-16 (De auteurs zijn de architecten van de verbouwing van "klooster Huize St. Andreas", van de Zusters van Liefde, Springweg 142)

- Dolfin, Marceline, "Alfred Tepe en het St. Andreasgasthuis in Utrecht". In: Futura, 03-1983, blz. 19-22)

 2017

- Oldenziel, Henk, "'De binnenstad voelt als mijn achtertuin'". In: Binnenstadskrant (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 22, nr 1] 01-2017, blz. 7 (interview met Jeroen van der Zwan, die in het Andreasklooster op de Springweg woont, en werkt in de Inktpot. Hij vertelt over beide gebouwen)